Entrén till Aleforshemmet, Aleforsstiftelsens behandlingshem.

Aleforshemmet,
vårt behandlingshem

Andrum från måsten och krav

Aleforshemmet, vårt behandlingshem, erbjuder andrum från alla vardagens måsten och krav. Det är tillgängligt oavsett var du bor i landet. Vi har möjlighet att hämta upp på Alingsås station. Därifrån är det endast 10 minuters bilfärd till Aleforshemmet.

I en lugn och vacker miljö i Alingsås ligger vårt behandlingshem intill idylliska Hjortmarka naturreservat med härliga elljusspår och stigar.

Vårt behandlingsprogram, som pågår 28 dagar, vänder sig till personer med alkohol- drog- och läkemedelsberoende. Behandlingen består främst av gruppterapi, föreläsningar och individuella behandlingsuppgifter, men även avslappningsövningar och möjlighet till skogspromenader i den fina närmiljön. Utöver gruppterapin ingår vid behov enskilda samtal med alkohol- och drogrådgivare. Dessutom ingår stöd för anhöriga. Personen i behandling bjuder själv in anhöriga till våra lördagsseminarier som sker varje vecka under behandlingstiden. Efter tiden på behandlingshemmet följs insatsen upp med ett års eftervård.

Kvalitetssäkrad tolvstegsbehandling

Vårt kvalitetssäkrade tolvstegsprogram är högintensivt med schemalagda obligatoriska inslag från morgon till kväll alla veckans dagar. En viktig del i behandlingen är den känsla av gemenskap i gruppen och de vänskapsband som ofta knyts, när man lever tätt intill varandra under lång tid. Samtidigt är det viktigt med möjlighet till avskildhet och vi garanterar eget rum under hela behandlingstiden.

Målet att uppnå helnykterhet/drogfrihet med en förhöjd livskvalitet som följd.

Behandlingen som är kognitivt baserad, innehåller fyra stora teman:

  • Kemiskt beroende som sjukdom
  • Familjens/arbetsplatsens problematik
  • Blandmissbruk
  • Återfallsprevention

Det är inte alltid problemnivån som avgör om det är lämpligast med internatbehandling. Det kan också handla om att få andrum, möjlighet att släppa vardagen för att helt och fullt fokusera på att bryta beroendet. Internatbehandling är vår vanligaste behandlingsform, som är tillgänglig oavsett var du bor landet, och i den ingår ett års eftervård.

Oavsett om man väljer behandlingshem med eftervård eller öppenvård ingår alltid Anhörigprogram som stöd för anhöriga och Arbetsplatsprogram som är en heldagsutbildning för arbetsgivarens kontaktpersoner. Dessutom ingår läkarbesök inför behandlingen och alla provtagningar. När du fått ett pris av oss behöver du inte oroa dig för att det ska tillkomma ytterligare kostnader.

Här hittar du kontaktuppgifter…