Nyhetsbrev 201010

Aleforsstiftelsens nyhetsbrev – oktober 2010

Nu mer än 100 anmälda – men det finns fortfarande några platser kvar…

Intresset är stort för vår konferens ”Riskbruk, missbruk och beroende” som vi genomför i samarbete med Västra Götalandsregionen. Syftet med konferensen är att skapa mer effektiva rutiner i arbetslivet så att fler kan få rätt stöd vid alkohol- eller andra drogproblem i ett tidigt skede. Välkommen till en intressant halvdag tillsammans med oss. Skynda dig att anmäla dig medan det fortfarande finns plats. Klicka här för att komma till inbjudan och anmälan…

 

Beroendeskapande läkemedel – ett folkhälsoproblem som ökar

I takt med att den psykiska ohälsan och alkoholkonsumtionen ökar i vårt samhälle är det allt fl er som ordineras beroendeframkallande läkemedel. Fler än 250 000 svenskar är beroende av sömnmedel, lugnande medel eller smärtstillande mediciner. Kunskapen om problemet är liten. Resurserna för att hjälpa läkemedelsberoende är små. Det gör att dessa patienter ofta blir kvar länge i sitt beroende. Drogförebyggarna i Fyrbodal och Södra Älvsborg belyser problematiken bl a i samarbete med Aleforsstiftelsen vid två tillfällen: 17 november i Borås och 7 december i Uddevalla.

Klicka här för att komma till inbjudan…

 

Stress och alkohol

Forskare Anna Söderpalm Gordh, Institutionen för neurovetenskap vid Sahlgrenska Akademin föreläser om ”Stress och alkohol” den 17/11, kl 14-16. Seminariet, som arrangeras av Forskningsrådet för missbruks- och beroendefrågor (FMB) är kostnadsfritt och vänder sig till personal som i sitt arbete möter klienter/patienter med olika former av alkohol- och drogproblem.

Källa: FMB

 

Spelproblem minskade efter behandling i öppenvård

Behandling i öppenvård kan ge fler spelfria dagar och en lägre grad av psykisk ohälsa. Det visar en utvärdering av den första offentligt finansierade öppenvårdsbehandlingen för spelberoende. De båda utvärderade behandlingsmetoderna MI och KBT uppvisade lovande behandlingsresultat när det gäller förbättring av spelproblem, och resultaten stod sig även vid uppföljningen efter tolv månader. De två behandlingsmetoderna hade samma behandlingseffekt men MI visade sig vara fyra gånger så kostnadseffektivt som KBT räknat i nerlagd terapeuttid.

Källa: Öppenvårdsprojekt för spelberoende – en utvärdering, Statens Folkhälsoinstitut

 

Alkoholproblem leder till konsekvenser tidigare för kvinnor än män

I en avhandling av Christina Scheffel Birath framkommer att kvinnor tycks få både psykologiska och sociala konsekvenser av sitt drickande tidigare än män. Trots detta har man allvarliga alkoholproblem innan man söker hjälp. Det var också vanligt att föräldrarnas alkoholkonsumtion hade inflytande över kvinnornas konsumtion och även deras behandlingsresultat.

Källa: Women with alcohol problems seeking treatment, Christina Scheffel Birath

 

Ingen e-post utan alkotest

Google erbjuder ett ”alkolås” på sin e-posttjänst Gmail. Klarar du inte av att lösa några mattetal skickas inte ditt brev iväg. "När du aktiverar Mail Goggles kontrolleras om du verkligen är säker på att du vill skicka det sena fredagskvällsbrevet", förklarar Google. Man kan också välja lämplig berusningsgrad i fem olika nivåer på alkolåset. På nivå ett handlar det främst om enkla additioner och subtraktioner. Men på nivå fem ska man kunna sin multiplikationstabell för att få iväg sitt brev.

Källa: Ny teknik, 2010-10-08

 

Usla alkoholmätare lurar till rattfylla

Du blåser i mätaren dagen efter festen och får grönt ljus för att köra hem. Men se upp - du kan vara lurad. Två av tre testade mätare missar att du kan vara alldeles för full för att få köra bil. Flera hundra tusen alkomätare säljs i Sverige varje år på nätet, vid bensinmackar, i butiker och varuhus. Många av köparna är ansvarfulla bilister. I god tro köper de en alkomätare för att vara säkra på att de inte kör hem onyktra från festen. Men få av de sålda mätarna är pålitliga, visar ett test från Motorförarnas Helnykterhetsförbund (MHF). Generellt kostar en pålitlig alkomätare minst 1000 kr och kräver årlig kalibrering.

Källa: Aftonbladet, 2010-10-20 samt MHF

 


 

Detta nyhetsbrev har skickats till dig för att vi anser att du är en viktig person som kan påverka andra människor att söka stöd och hjälp för sina problem med alkohol eller andra droger. Om du inte önskar detta nyhetsbrev så mejlar du bara till adressen: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

 

Som tack för att du tar emot vårt nyhetsbrev är du varje månad med i utlottningen av ett presentkort på Adlibris värt 100 kr. Vinnare denna månad är Ann-Marie Nilsson. Grattis!

 

Fakta om Aleforsstiftelsen: Aleforsstiftelsen bildades 1987 genom att de större arbetsplatserna i Göteborg gick samman för att säkerställa en bra behandlingsverksamhet för sina anställda med alkohol- och drogproblem. Aleforsstiftelsen erbjuder utbildning, rådgivning och behandling med inriktning mot arbetslivet. Läs mer på www.aleforsstiftelsen.se

 


Aleforsstiftelsen
Första Långgatan 21
413 27  GÖTEBORG
Tel 031-14 09 93
Fax 031-42 62 35

Aleforshemmet, vårt behandlingshem

Aleforsvägen

441 39 Alingsås

Tel 0322-66 56 80

Fax 0322-66 56 81

www.aleforsstiftelsen.se

 

Ansvarig utgivare för nyhetsbrevet: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , telefon 0705-28 74 00